Home

Featured

Wetsvoorstel bestemming lichamen van overledenen

aarlijks overlijden in Nederland zo’n 170.000 mensen. Het is van groot belang dat het lichaam van een overledene op een waardige en respectvolle manier wordt behandeld en dat zoveel mogelijk wordt gehandeld naar de wensen van de overledene. De Wet op de lijkbezorging die regelt wat er met het lichaam van een overledene moet gebeuren, is toe aan modernisering.

Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft daarom het Conceptwetsvoorstel bestemming lichamen van overledenen in consultatie, ter vervanging van de huidige wet, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport.

Ter bescherming van de menselijke waardigheid van overledenen, de belangen van de nabestaanden en de volksgezondheid is het van belang om regels te stellen over de bestemming van het lichaam van een overledene. Op dit moment zijn die regels vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

Modernisering is allereerst nodig om meer ruimte te bieden aan de bestemming van het lichaam volgens de wens van de overledene. In het Wetsvoorstel bestemming lichamen van overledenen wordt de keuzemogelijkheid voor de bestemming van het lichaam na overlijden uitgebreid, het begraven binnen 24 uur vergemakkelijkt en wordt gezamenlijk begraven en cremeren in één kist mogelijk. 

Consultatie

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen na raadpleging van uiteenlopende partijen uit onder meer de uitvaartsector, religieuze organisaties, de VNG en de justitieketen. Het wetsvoorstel staat op de site van de rijksoverheid (link), waar u ook een reactie kunt geven op het wetsvoorstel.

Bron: persbericht ministerie 8 oktober 2024 (link naar persbericht)

Ook de FKB heeft het wetsvoorstel ontvangen en zal gezamenlijk met andere organisaties deelnemend in Uitvaartorganisaties Nederland een reactie geven.

26-10-2024 bewerkt 02-11-2024