U kent dit gezegde wel. ‘De één zijn dood is de ander zijn brood.’ Vaak krijg ik dit te horen wanneer ik bij het tweede bezoek een kostenspecificatie achterlaat bij de nabestaanden van de overledene. Er wordt vaak alleen onder de streep gekeken wat de uitvaart kost. En ja, ik spreek de nabestaanden niet tegen, een uitvaart kost geld. Bij de ene uitvaartonderneming kost een basis uitvaartkist 150 euro en diezelfde kist kan bij een andere uitvaartondernemer 450 euro kosten. Het verschil in prijs heeft maar één antwoord: provisie.

De kosten van een uitvaart laag houden, waarbij de wensen van de nabestaanden en de overledene gerespecteerd worden en het afscheid waardig blijft. Dit is mijns inziens één van de belangrijkste taken die een uitvaart(bege)leider heeft tijdens het begeleiden van een familie. Hoe hoog uiteindelijk de kosten van een uitvaart worden hangt deels samen met het aantal mensen wat er uitgenodigd wordt, de extra’s waar voor u kiest, en hoe creatief een uitvaart(bege)leider is om de kosten laag te houden.

In Nederland is in de afgelopen jaren het aantal uitvaartondernemingen meer dan verdubbeld. Dit geldt ook voor de gemeente Deventer. Naast de gevestigde namen en de verzekeringsmaatschappijen, die ook een uitvaartondernemingstak hebben, zijn er de laatste jaren enkele kleine uitvaartondernemingen in Deventer gevestigd. Elke uitvaartondernemer werkt op zijn of haar eigen manier. Mede door de verdubbeling van het aantal uitvaartondernemers (concurrentie) en het hanteren van eerlijke prijzen zijn de gemiddelde kosten van een uitvaart de afgelopen jaren met enkele honderden dan wel duizenden euro’s gedaald. Het kan lonend zijn om bij verschillende uitvaartondernemers na te vragen wat een uitvaart met uw wensen gaat kosten.

Persoonlijk vergelijk ik een uitvaart met het halen van de wekelijkse boodschappen. De hoogte van de kassabon
hangt samen met de supermarkt waar u naar toe gaat en de (hoeveelheid) producten die u koopt. U kiest de producten
en ondernemer die betaalbaar voor u zijn en die bij u passen. Zo is het ook met een uitvaart. Waar kiest u
voor?

Sjoek Nutma, Uitvaartzorg Deventer